Ik ben leerkracht Ik ben jeugdwerker Ik ben vrijwilliger Ik ben jeugdconsultent Kids!
Zoek in het aanbod (biebox)

hieronder kan je in ons aanbod zoeken op een bepaald trefwoord, doelgroep, thema of type.

Van A tot Z

Hier kunt u via de alfabetische lijst zoeken in ons aanbod.

Lespakket orkanenThema: Internationaal
Type: Lespakketten
Doelgroep: 10-12 jaarJaarlijks maken verschillende tropische stormen vele slachtoffers. Door felle wind en hevige regen worden huizen vernield, oogsten verwoest en mensen verwond of gedood. Kinderen en jongeren pikken berichten op in de media en stellen zich vragen: Hoe is het om slachtoffer te zijn? Worden slachtoffers geholpen? En op welke manier? 

Lespakket voor de derde graad

Om op deze vragen te antwoorden maakte Rode Kruis-Vlaanderen een lespakket over tropische stormen. Het is gericht op leerlingen van de derde graad lager onderwijs. Via leuke opdrachtjes en informatieve teksten ontdekken leerlingen stapsgewijs meer over tropische stormen, het ontstaan ervan en de gevolgen voor de bevolking en zijn omgeving. Het lespakket gaat ook in op het belang van hulpverlening bij orkanen: rampenpreventie en -paraatheid, noodhulp en heropbouw.

Download het pakket

Het pakket bestaat uit een handleiding voor de leerkrachten en een lespakket voor de leerlingen.

Extra fotomateriaal vind je hier.

Download de extra landenfiche Haïti

Begin oktober 2016 hield orkaan Matthew gedurende verschillende dagen stevig huis in meerdere landen. De orkaan raasde over Haïti, de Dominicaanse Republiek, Cuba, de Bahama’s, Jamaica en de Verenigde Staten. De orkaan behaalde maximale snelheden van 240 km/u. Op 4 oktober bereikte orkaan Matthew Haïti met een snelheid van 230 km/u en was daarmee de eerste ‘categorie 4’-orkaan sinds orkaan Cleo in 1964. Ook al is de ravage in andere landen aanzienlijk, Haïti is als armste land van de Caraïben duidelijk het hardst getroffen.

Orkaan Matthew trok in een mum van tijd verwoestend door Haïti. 1,24 miljoen mensen zijn er getroffen, de helft van hen zijn kinderen. Maar liefst 350.000 mensen hebben dringend humanitaire hulp nodig, tienduizenden zijn dakloos en meer dan 800 mensen lieten het leven.

Rode Kruis-Vlaanderen maakte zowel voor de leerkracht als de leerling een landenfiche over orkaan Matthew. Deze landenfiche kan bij het lespakket 'orkanen' gebruikt worden en bevat zowel informatie als oefeningen.

gewijzigd op 10/19/16

Jouw reactie

Deweerdt Nele |23/10/2016| 21:18

hartelijk dank voor dit mooie materiaal!

Zeg het maar!

geen rating, enkel een reactie