Ik ben leerkracht Ik ben jeugdwerker Ik ben vrijwilliger Ik ben jeugdconsultent Kids!
Zoek in het aanbod (biebox)

hieronder kan je in ons aanbod zoeken op een bepaald trefwoord, doelgroep, thema of type.

Van A tot Z

Hier kunt u via de alfabetische lijst zoeken in ons aanbod.

Veilig op stap (Blender)Thema: Jeugd Rode Kruis
Type: Publicaties
Doelgroep: 16+, 16-18 jaar, 18+SAVE-man, jouw held voor een veilige tocht!

Nieuwe portaalsite zet leiding verkeersveilig op weg.

Op dagtocht, naar het zwembad, genieten van een fietstweedaagse of richting speelbos. Kletsen, zingen en kilometers vreten, dat is best gezellig. Maar als leider of leidster van die groep stappers of fietsers spelen ook wel eens vervelende vragen… Aan welke kant van deze weg zonder voetpad stap ik nu het best? Links? Of toch maar rechts? En mag mijn groep dat dan per twee naast elkaar? Die reflecterende hesjes… aan of af? En als het toch fout zou lopen, hoe moet ik daar dan mee om? En ziedaar! De SAVE-man komt ook jou als leider of leidster ter hulp!

SAVE-man is de creatie van alle jeugdbewegingen in Vlaanderen. De superheld vond zijn stek op www.veiligopstap.be en heeft daar zijn ‘power’ klaar voor een veilige tocht. SAVE-man verzamelt er alle info over de verkeersregels en combineert ze met goede raad en handige tools. Een veilige tocht, te voet of met de fiets, goed voorbereiden? SAVE-man vertelt hoe dat moet. Op weg in de ‘jungle’ van het verkeer? Op SAVE-man kan je rekenen. Het noodlot slaat toe en jouw groep raakt betrokken in een verkeersongeval? SAVE-man staat je bij! Op de computer of mobiel, met SAVE-man ben je veilig op stap.

Surf alvast even naar www.veiligopstap.be. Jouw gloednieuwe portaalsite als leiding van je groep fietsers of stappers in het verkeer heeft heel wat te bieden:

  • A tot Z over de veiligheid van je groep in het verkeer
  • Een rugsteun wanneer jouw groep betrokken raakt bij een verkeersongeval
  • Tal van handige downloads waar je meteen mee aan de slag kan
  • Heel wat mogelijke vragen en het antwoord over verkeersveiligheid
  • Direct contact waar je met jouw vraag of moeilijke ervaring in het verkeer terecht kan

 


Op wandeltocht in groep, hoe moet het nu?

Het is nu eenmaal niet zo eenvoudig. Kleine groepen (minder dan 20 stappers) volgen volgens alle jeugdbewegingen bij voorkeur de regels die ook gelden als je alleen wandelt.

  • Maak eerst en vooral gebruik van het voetpad.
  • Kies bij gebrek daaraan voor de begaanbare berm.
  • Als er ook geen berm is mag je stappen op het fietspad (Dan moet je wel voorrang geven aan fietsers!).
  • Kan ook dat niet, dan mag je ook op de rijbaan wandelen. Stap dan zo links mogelijk en achter elkaar.

De verkeersregels laten aan groepen met begeleiding ook toe om rechts per twee op de rijbaan te lopen. Je mag daarbij wel nooit meer dan de helft van de rijbaan innemen. Toch mag je ook als begeleide groep gewoon links op de rijbaan lopen al moet (jawel, verplicht!) dat dan achter elkaar.

Uhm? De verkeersregels laten voor een groep met begeleiding dus de ruimte om zelf een bewuste keuze te maken. Voor een verbeterde veiligheid blijft het aangeraden om ook met je groep de volgorde (voetpad – berm – fietspad) van stappen te respecteren zoals die geldt voor de gewone individuele wandelaar. Als er geen voetpad, berm of fietspad is raden we aan om op de rijbaan links achter elkaar te stappen.

VEEL MEER LEZEN? WWW.VEILIGOPSTAP.BE!Speel het ‘Veilig op stap’-spel met de hele leidingsploeg!

De spelmodule (downloaden en afspelen op een laptop en/of beamer) brengt een groep fietsers of wandelaars in tien fictieve verkeerssituaties. Aan jou en de leidingsploeg om de keuze maken: mag da of mag da nie? Spelen in groep kan met de spelfiches. Vraag die fiches helemaal gratis aan op www.veiligopstap.be en ze vallen even later in je postbus. Kort, éénvoudig en geen voorkennis vereist. Doen dus!

gewijzigd op 02/11/15

Zeg het maar!

geen rating, enkel een reactie


Mijn JRK

Kalender

26/04
Provinciale zetel Antwerpen - Belgiëlei 34, 2018 Antwerpen
02/05
Provinciale zetel Oost-Vlaanderen - Ottergemsesteenweg 426, 9000 Gent
03/05
Provinciale zetel Leuven - Herestraat 49/BTC, 3000 Leuven
04/05
Rode Kruislokaal Deerlijk, West-Vlaanderen - Hoogstraat 46 B, 8540 Deerlijk

+

meer activiteiten