Ik ben leerkracht Ik ben jeugdwerker Ik ben vrijwilliger Ik ben jeugdconsultent Kids!
Bloed

Zonder bloed kan je niet leven. Een regel stelt dat je een dertiende van je lichaamsgewicht aan bloed hebt in je lichaam. Je hebt dus ongeveer vijf à zes liter bloed in je lichaam.

Elke dag hebben mensen bloed nodig. Zo’n 70% van alle mensen heeft ooit bloed nodig. Bloed kan niet kunstmatig gemaakt worden. Daarom zijn er mensen die een beetje van hun bloed afstaan, om anderen te helpen. Het Rode Kruis organiseert overal in Vlaanderen bloedinzamelingen. Jaarlijks worden meer dan 350.000 bloedzakjes ingezameld.

Maar slechts 3% van alle mensen geeft zelf bloed. Bovendien blijft bloed niet eeuwig goed: het kan maar 42 dagen bewaard worden. Ieder jaar haakt 10% van de donoren af. Dit omdat ze de leeftijdsgrens van 70 jaar bereiken, omdat ze ziek zijn... Regelmatig is er nieuw bloed nodig. Daarom is het Rode Kruis steeds op zoek naar nieuwe donoren. Je mag bloed geven vanaf 18 jaar.

Wil jij bloed geven? Surf dan naar www.bloedgevendoetleven.be. Je vindt er alle bloedinzamelingen en ook een pak informatie. Heb je vragen over bloed, plasma of bloedplaatjes geven? Kijk dan in de brochure met nuttige informatie voor donoren.

Klik links in de menubalk om meer te weten te komen over Prikpakket, Bloedcafé of Bloedserieus.Zoek in biebox