Ik ben leerkracht Ik ben jeugdwerker Ik ben vrijwilliger Ik ben jeugdconsultent Kids!
Vorige jaarthema's

Plezier Rond Elk Terrein (2015-2016)

Spelenderwijs leer je bij Jeugd Rode Kruis alle activiteiten kennen die we bij het Rode Kruis in Vlaanderen en overal ter wereld verwezenlijken om mensen te helpen. Plezier Rond Elk Terrein (of simpelweg PRET) rond bloed, internationale of sociale zaken, hulpverlening of eerste hulp: geen enkel van de vijf actieterreinen van Jeugd Rode Kruis zal na dit jaarthema nog geheimen voor jou hebben. Samen met een uiterst PRETtige bende oude bekenden huppelen we vrolijk door PRETland. Niet alleen vertellen ze jou alles wat je moet weten rond hun actieterrein, ze bezorgen jou ook uitgewerkte spelen om je activiteiten nóg leuker en leerrijker te maken. Je vindt in het PRETpakket zowel kleine energizers ideaal voor Lightkernen, als grotere spelen voor Light-, Plus- en Full Optionkernen.

Download de volledige jaarthemabundel
Download spelenbijlages - het jaarthemalied - vouwmateriaal - de jaarthemafiguren en -landen

 

ZieZoSamen (2014-2015)

Dit jaarthema draaide helemaal rond sociale vaardigheden. Dag in dag uit komen wij in contact met heel veel mensen. Je ontmoet voortdurend mensen in het dagelijks leven: op school, op het werk, in de supermarkt, op de trein… Omgaan met zoveel verschillende mensen is niet altijd makkelijk. Sociale vaardigheden zoals praten, luisteren, elkaar helpen… komen dan zeker van pas. Sociale vaardigheid is de menselijke eigenschap om met anderen om te gaan. Het omvat een uitgebreid pakket aan subvaardigheden.

Alle sociale vaardigheden in één jaarthema verwerken was natuurlijk onmogelijk. Een aantal jaarthemafiguren nam met veel plezier een subthema voor hun rekening:

  • kennismaken deden we met Allo de aap; 
  • de bijtjes Biejoe en Biemie hielden van een zoemende samenwerking;
  • "Jij bent top!", zei de complimentenstrooiende pauw Plumo.

Download de volledige jaarthemagids.
Download het complimentenstickervel.
Stuur complimenten-e-cards.

 

Beweeg mee met Spierellie! (2013-2014)

 Werkjaar 2013-2014 stond volledig in het teken van beweging. Een ongewoon jaarthema voor Jeugd Rode Kruis? Niet echt, Jeugd Rode Kruis kiest als jaarthema steeds voor een maatschappelijk actueel thema. En beweging is zo een thema.

Uiteraard wilden we van Jeugd Rode Kruis geen sportclub maken, maar ging het vooral om het beweegplezier en meer bewegen in het alledaagse leven. Spierellie schotelde ons een aantal uitdagingen voor.

 
Hope op de loop (2012-2013)

In 2012-2013 gingen jullie allemaal op de loop, samen met Hope. Dit jaarthema stond in het teken van kinderen op de vlucht. De focus lag op het 'op de vlucht zijn', en niet zozeer op de asielprocedure of integratie.

Volgende activiteiten stonden op het programma:

 

 

  • Youth on the run, een 24 uur durend inleefspel, werd in 2013 voor het eerst in België gespeeld.
  • Gezocht! Gevonden!, het tracingspel voor kinderen, werd omgetoverd tot een nieuw en makkelijker te transporteren spel. Je kan dit spel in pocketformaat ontlenen via je provinciale zetel.
  • Kernen werden gestimuleerd om samen te werken met een opvangcentrum voor asielzoekers in de buurt.

 

Armoede is een onrecht. Maak er spel van. (2011-2012)

Tijdens het werkjaar 2011-2012 maakte het niet uit of je jouw hart verloren had aan Jeugd Rode Kruis, tijdens het weekend te vinden was bij KSJ-KSA-VKSJ of op een bijeenkomst van Wel Jong Niet Hetero. Van op het Chiroplein tot in het KLJ-lokaal tijdens de wekelijkse activiteit van Scouts en Gidsen Vlaanderen of FOS Open Scouting, bij elke jeugdbeweging in Vlaanderen stond dat jaar één thema centraal: Armoede is een onrecht! Maak er spel van!

De familie Kabaal maakte er spel van! Vechten tegen armoede, dat doe je niet alleen! Zo dacht de monsterfamilie Kabaal er ook over. De zeven jaarthemafiguren Moemso, Schraker, Meponki, Dassel, Grollo, Fremoos en So leven al meer dan 100 jaar onder het bed van kinderen. Van daaruit hebben ze veel zien gebeuren, mooie dingen maar ook droevige en soms heel oneerlijke. Veel kinderen leven in armoede en daar kunnen ze niet goed tegen. Dan maken ze met al hun toeters en bellen gigantisch veel kabaal, je wordt er horendol van!

Soms zeggen mensen wel eens: "je moet zo geen spel maken", waarmee ze willen zeggen "houd je rustig". Wij wilden ons niet rustig houden, we maakten er spel van. Tot iedereen luisterde.

 
Galerij Maatschappij (2010-2011)

Deze twee coole madammen Miet en Griet loodsten je een heel jaar lang doorheen Galerij Maatschappij, een galerij doordrongen van engagement.

Galerij Maatschappij bevatte drie pronkstukken:

  • Pilaar Assisté: de Pilaar Assisté stond voor helpen, op verschillende vlakken.
  • Kiosk Participé: liet je ontdekken hoe je van je kon laten horen.
  • Boetiek Social: etaleerde verschillende mogelijkheden om samen te werken.

Download de jaarthemamap van Galerij Maatschappij.

 

Zet 'M niet Buitenspel (2009-2010)

In 2009 en 2010 werkte Jeugd Rode Kruis een jaar lang rond armoede. Armand, onze sympathieke kabouter, zette samen met heel wat Jeugd Rode Kruisafdelingen zijn schouders onder kansarmoede.

En met succes! Doorheen het jaar werden drie Armand-trofees uitgereikt: eentje aan Jeugd Rode Kruis-Sint-Amands voor hun spel rond armoede, een tweede aan Jeugd Rode Kruis-Brugge voor hun sinterklaasfeestje voor kansarme kinderen. De laatste ging naar Jeugd Rode Kruis-Melle voor de inspanningen die ze leverden om kansarme kinderen een financieel steuntje in de rug te geven.

Maar er waren heel wat meer initiatieven dan deze drie: verschillende afdelingen namen kansarme kinderen mee op kamp of deden extra inspanningen om hen in hun werking te betrekken. Armand dankte iedereen voor zijn/haar zeer gewaardeerde inzet.

Download hier de verschillende fiches van de jaarthemamap rond armoede:

 

Café International (2008-2009)

Isaac en Tracy zijn twee onafscheidelijke vrienden met een gezonde interesse voor alles wat internationaal is. Onder de noemer Café International serveerden ze een jaar lang jaarthemabijdragen met een intercultureel sausje. Ontwikkelingssamenwerking, noodhulp, tracing, humanitair recht, basisgezondheidszorg, rampgebieden, clustermunitie? Dure woorden waarvan je een hoofd krijgt als een struisvogelei! Geen nood: Isaac en Tracy loodsten je er met veel enthousiasme doorheen! Spelenderwijs zorgden ze ervoor dat je vertrouwd geraakte met waterpompen, HIV-preventie, voedselpakketten. Ze zetten je op weg als je zelf de grenzen wilde oversteken op buitenlands avontuur. Isaac en Tracy selecteerden ook vijf internationale feestdagen en gaven je suggesties om ze niet onopgemerkt voorbij te laten gaan.

Hier kan je de jaarthemamap van Café International downloaden.

 

Code Red (2007-2008)

Scheurende ambulances, rennende brandweermannen… wie heeft ze nog nooit in actie gezien? Het Rode Kruis heeft zelf een dienst Hulpverlening en er zijn bovendien ook heel wat andere orde- en hulpdiensten. Daarom wilde Jeugd Rode Kruis in 2007-2008 zijn schouders onder hulpverlening zetten: avontuur, interventie- en rampenplannen, eerste hulp en preventieve hulpposten… laat maar komen! Samen met Jos & Joske, de burgemeester, de Civiele Bescherming, de hondenbrigade en vele anderen sprokkelden we informatie en praktische tips bij elkaar. De oudsten ontdekten tijdens een 24-urentocht wat zelfredzaamheid is, hoe te overleven met vuurdroge lucifers, een beetje water en een kompas. De kleinsten maakten we wegwijs in hulpverlening met korte activiteiten: een stevige brancardrace of een paar tips in basic koken. Dat smaakte naar meer! Eerste hulp bekend maken bij jong en oud, kan levens redden. Organiseer initiaties of een heuse cursus eerste hulp voor je leden en al wie wil tussen 6 en 16 jaar, breng een bezoek aan een preventieve hulppost. Of ben je meer te vinden om de Jongeren-helper Op School, of kortweg de JOS, bekend te maken bij collega’s jeugdbewegingen en scholen?

Via deze link kan je de jaarthemamap van Code Red downloaden.

 

Biebabbebloed (2006-2007)

Deze twee stoere madammen zijn Bie en Babbe, twee geheime agentes bij de bloedbank. Hun missie? Bloed verzamelen! De dames riepen hiervoor in 2006-2007 de hulp in van Jeugd Rode Kruis. Jonge gedreven mensen bij wie bloed sowieso een van de actieterreinen is.
Bie en Babbe werkten een kant-en-klaar (Biebabbe)bloedpakket uit.
Deel 1 van het pakket vertelt je hoe je een echt Bloedcafé moet inrichten: een vampier achter de toog die een lekkere Bloedcocktail brouwt in een perfecte rode setting... het wordt allemaal uit de doeken gedaan.
Kinderen mogen geen bloed geven? Dat wil niet zeggen dat ze al niet mogen proeven van het idee hoe het is om 'n keertje bloed te geven. In deel 2 vertellen Bie en Babbe je hoe je een echte kinderinzameling organiseert onder de noemer 'Prikpakket'.

Via deze links kan je de jaarthemamappen van Bloedcafé en Prikpakket downloaden.

 

VerdraaiDe Wereld (2005-2006)

In 2005-2006 zagen we het groots. Samen met 9 andere jeugdbewegingen VerdraaiDen we De Wereld. Iedereen droomt weleens van een wereld die eerlijk, rechtvaardig en solidair is. Het Vlaamse jeugdwerk besloot echter om niet bij de pakken te blijven zitten maar een krachtig signaal te zenden naar de buitenwereld.

Hoe elke jeugdbeweging dit jaarthema invulde stond helemaal open. Bij Jeugd Rode Kruis riepen we Plusman in het leven, de sympathieke anti-held die de Jeugd Rode Kruisafdelingen uitdaagde doorheen het hele jaar: consuminderen, milieuvriendelijk op kamp, een actieweekend met een andere jeugdbeweging. Wie slaagde won korting op de BBQ op de Startdag van 2 september 2006 in De Pinte.

 

Steek je hand eens uit je mouw (2004-2005)

Het tweede jaarthema werd gelanceerd op de Startdag te Sint-Niklaas. Met 'Steek je hand eens uit je mouw' werden de afdelingen gestimuleerd om extra aandacht te hebben voor kwetsbare groepen in de maatschappij. Jeugd Rode Kruis besteedde in 2004-2005 bijzondere aandacht aan volgende doelgroepen: kinderen, holebi's, mentaal gehandicap-ten, fysiek gehandicapten en bejaarden.

 

Jong Geleerd is eerst geholpen (2003-2004)

Het jaartema van 2002-2003 stond volledig in het teken van eerste hulp. Afdelingen werden gestimuleerd om extra uit te pakken met hun eerstehulpaanbod. Ook nu kunnen kinderen bij heel wat plaatselijke kernen terecht voor een eerstehulpcursus. Daarnaast heeft Jeugd Rode Kruis een uitgebreid aanbod aan eerstehulppakketten naar het onderwijs toe.Zoek in biebox